Секција за развој видео игара на РАФ-у у новој учионици

Секција за развој видео игара на Рачунарском факултету наставља са радом и ове школске године. Секцију води сарадник у настави и студент мастер студија Младен Јовановић, а одржава се у RAF Game Dev Clubu који су основали Рачунарски факултет и компанија Nordeus.

На Секцији за развој видео игара тренутно активно учествује 50 студената, док је иницијално било 150 пријављених. Селекција је обављена на основу успеха у релевантним предметима и претходног искуства у развоју игара, али је секција отворена за све заинтересоване студенте, захваљујући постојању две групе. Група А је намењена почетницима без претходног искуства у развоју видео игара, док је за групу Б селекција детаљнија и базирана на већ стеченим вештинама у развоју игара и раду у Unity софтверу.

Секција је структурирана у две групе: почетну (група А) и напредну (група Б). Група А се бави основама развоја игара кроз пет мини-пројеката у Unity окружењу, док група Б ради на амбициозном пројекту 3D top-down dungeon crawler игре. Састанци се одржавају редовно, а комуникација између учесника се одвија путем Discord платформе, што омогућава ефикасну координацију и размену идеја, појаснио је Младен Јовановић.

У секцији учествују студенти свих студијских програма и година студија, док су најбројнији учесници студенти прве године Рачунарских наука.

Посебно је занимљиво видети и активно учешће студената дизајна, чија креативност и ангажованост доприносе динамици рада. Интересовање учесника за секцију је изузетно високо, што се огледа у њиховој посвећености и активном раду. Ентузијазам који студенти показују кључан је фактор за успех и напредак секције, рекао је Младен.

На секцији се користи Unity и програмски језик C# за развој игара. Група А је креира клонове популарних игара као што су Classic Pong, Hill Climb Racing, једну Platformer игру, клон игре Plants Vs Zombies и RPG, док група Б развија оригиналну 3D top-down dungeon crawler игру. До сада је група А успешно завршила прва два пројекта – Classic Pong и Hill Climb Racing клон. Група Б је увелико посвећена развоју свог главног пројекта.

У групи А студенти прате унапред дефинисан план, али имају слободу и подстиче се да на крају сваког пројекта модификују и прилагоде игру како би имплементирали стечена знања. У групи Б, процес је сложенији. Специјализовани тим, чији сам и ја члан, задужен је за осмишљавање пројектног тока и дистрибуцију задатака, чиме се обезбеђује ефикасна организација и реализација зацртаних циљева. Планови за будућност обухватају завршетак започетих пројеката и њихово евентуално објављивање. Циљ секције је да пружи практично искуство и знање у креирању видео игара свим заинтересованим студентима. Имамо амбицију да заједничким радом креирамо игре које би могле бити објављене на глобалном тржишту и да формирамо тим способан за рад на комерцијалним пројектима у будућности, рекао је Младен.

Своје утиске о Секцији за развој видео игара поделили су учесници секције.

Брат ми је препоручио секцију, а мени су 3D арт и анимација тренутно део интересовања. Gaming индустрија се знатно шири, а притом имам и креативну слободу да се изразим кроз ликове које би потенцијално могла да направим. Успут се упознајем са програмима, процесом прављења видео игре, а и може бити значајан детаљ у CV-у. До сада се нисам бавила game артом, али овде полако стичем свест о томе како изгледа индустрија, што је наравно и једна од битнијих ставки које треба да увидимо. Полако стичемо осећај како да радимо у тимовима и како да користимо наше предности и таленте да створимо нешто иновативно и наравно ту је и колегијалност јако битна, чему нас секција такође учи, изјавила је студенткиња прве године Мултимедијалног дизајна Звездана Јелисавчић.

Пријавила сам се за секцију јер ме занима развијање игрица. Раније сам се у мањој мери бавила тиме. Јако ми се свиђа секција и предавач одлично ради свој посао. Од секције очекујем да се наставе оваква предавања и евентуално да се направи још нека учионица, додала је студенткиња друге године Информационих технологија Милица Петковић.

Интересује ме gamedev индустрија већ дуже време и кад се већ пружила прилика да се упознам и радим са људима сличних интересовања, нема разлога да кажем не. Прављење игрица, а самим тим и програмирање, почело је да ме занима већ у првом разреду средње школе, али ми је све то било тешко јер нисам знао основе програмирања, тако да сам прву игрицу направио тек у четвртој години средње. Имам утисак да секција може да прошири могућности и способности колега које планирају да се професионално баве овим, као и онима који ово раде из хобија. Ја сам од секције већ добио оно што сам желео, а то су нова познанства у свету прављења игрица. Помоћ Факултета је наравно добро дошла јер нам је омогућила да радимо тимски на пројектима, чиме симулирамо на неки начин рад у gamedev фирми, рекао је студент четврте године Рачунарског инжењерства Павле Вукићевић.

Секцију за развој видео игара Младен основао је 2021. године и тада је окупила 130 заинтересованих студената. Отварањем учионице под називом RAF Game Dev Club и донацијом компаније Nordeus студенти су добили неопходну опрему за рад и стекли услове који омогућавају развој секције.

Мој утисак о раду и учесницима секције је изузетно позитиван. Одушевљен сам посвећеношћу и креативношћу које студенти показују. Идеалан сценарио за развој ове секције био би да се из нашег рада изроде игре које не само да би биле комерцијално успешне, већ и које би дефинисале нове трендове у индустрији видео игара. Желим да секција постане место за рађање будућих лидера у развоју игара који ће својим иновацијама позитивно утицати на целокупну индустрију. Сматрам да је подршка факултета и индустрије кључна за успех секције попут наше. Институционална подршка омогућава приступ бољим ресурсима, менторству и мрежама које су пресудне за брже учење и професионални развој студената. Индустријска колаборација доноси реалне изазове и практична искуства, као и могућност за праксе и запослење. Оваква врста подршке препознаје и потврђује значај нашег рада у оквиру секције, закључио је Младен.