Нови RAF Lab опремљен за неуротехнологије и мехатронику

Рачунарски факултет је недавно оформио RAF Lab који је по својој опремљености јединствен у нашој земљи. RAF Lab располаже опремом за мехатронику, а оно што га разликује од осталих јесте Neuro/BioTech опрема. Потреба за формирањем оваквог Labа на Рачунарском факултету настала је са новим предметима Интерфејс мозак-рачунар и Физиолошко рачунарство које предаје доценткиња др Јелена Младеновић. Захваљујући RAF Labu студенти ће моћи практично да се упознају са новим областима које се изучавају на Рачунарском факултету. Поред студената РАФ-а, Lab је доступан и другим студентима у оквиру секције о неуротехнологијама и креативних радионица мехатронике. У RAF Labu је одржан NeuroTechX глобални хакатон који је окупио љубитеље неуротехнологија и биоинжењеринга који су на задате теме правили своје апликације или уређаје користећи опрему RAF Laba. Хакантон је организовао РАФ у сарадњи са светском организацијом NeuroTechX која има свој огранак у Србији под називом NeuroTechX Београд који је основала др Јелена Младеновић.

Neuro/BioTech опрема је ово што издваја RAF Lab, а она обухвата:

  • ЕЕG уређаје за мерење нервне активности мозга (RAF Lab поседује комерцијални уређај Muse, open-source педагошки уређај openBCI и професионални ЕЕG уређај српске компаније mBrainTrain која је донирала уређај за коришћење у сврху Интерфејс мозак-рачунара, односно, контроле уређаја само коришћењем активности мозга.),
  • паметне сатове који су данас тренд и којима студенти мере откуцаје срца и чије сигнале анализирају,
  • дисајне појасеве којима студенти мере дисање и мапирају на постојеће апликације,
  • велики број електронске опреме којом заједно са Arduinom уче да праве јефтине сензоре попут оних на паметним сатовима.

Са друге стране, RAF Lab располаже опремом за мехатронику која обухвата све од прављења 3D модела или роботских делова до њихове контроле. У опрему за мехатронику у RAF Labu спадају:

  • контролери попут разних Arduinа и Raspberry Pi-ева,
  • мотори и драјвери за кретање елемената или неких роботских делова,
  • 3D принтер и гравер за прављење објеката (нпр. сегмената робота или точкова за аутиће),
  • отпорници, кондензатори, диоде, LED итд.),
  • лемилице и алати за склапање.

Компанија Voxellab, чији је власник бивши студент Рачунарског факултета Стефан Симић, донирала је RAF Labu гравер за прављење објеката и опрему за 3D принтер. Донација студнетима пружа знатно више могућности за рад у Labu.

Поред овога, RAF Lab има и VR наочаре како би студенти могли да мапирају физиолошке сигнале на VR окружење и мењају га у реалном времену у односу на њихово емотивно стање.

Студенти у RAF Labu праве мерне инструменте попут оних у паметним сатовима, уче на практичан начин о технологијама које се налазе у таквим комерцијалним уређајима, потом уче да прикажу сигнал у реалном времену и да га мапирају на неки звук или анимацију како би корисницима било јасније њихово емотивно или здравствено стање. Студенти уче и да анализирају физиолошке и мождане сигнале, да разумеју принципе сигнала тако што на практичан начин интерагују са сигналима и уче како да преносе податке са једне апликације или уређаја на другу уз помоћ разних протокола мреже. Такође, праве 3D објекте за своје пројекте из роботике и мехатронике.

Lab пружа могућност да се студенти упознају директно на практичан начин са технологијом која је данас у тренду и могу сами да је направе и боље разумеју кроз интеракцију са уређајима. Показано је да се кроз практичан, интерактиван рад може боље разумети и научити нека област, тако да едукативни систем у многим развијеним земљама света прелази на овакав начин рада где студенти имају физички додир са доменом који истражују. Управо то ми студенти свакодневно потврђују својом заинтересованошћу и мотивацијом за рад. Уз помоћ 3D принтера студенти могу и да праве пројекте који их интересују ван наставе, као и да праве паметне уређаје који могу да буду корисни друштву. Lab је место где се одвијају и хакатони који омогућују сарадњу студената између различитих смерова и година, па чак и других универзитета како би се развио осећај заједнице и тимског рада, рекла је доценткиња др Јелена Младеновић.

На NeuroTechX глобалном хакатону, који је такмичаре из наше земље одржан у RAF Labu, међу пет екипа које су победиле у категорији технологије на интернационалном нивоу, поред екипа из Шпаније, Француске и Сједињених Америчких Држава, нашла се екипа Мирин из Србије. Чланови екипе Мирин су Катарина Вујић, Никола Ружић, Гаврило Војтески и Никола Петрески. Они су направили апликацију за Panick Attack, односно, напад панике која мери срчани пулс и шаље кориснику умирујући звук и обавештава контакте те особе о стању корисника. Победничка екипа на локалном нивоу је екипа ТриМарка коју чине Марко Пауновић, Марко Петровић и Марко Јовичић. Они су направили апликацију за возаче која мери нервне активности током вожње и шаље им Алерт ако су заспали, а такође шаље свим возачима и невозачима у близини да воде рачуна.

Мислим да је веома значајно за студенте да имају место где могу да развијају своје стваралачке и истраживачке способности, где могу да стекну самопоуздање и да се друже на здрав начин. Морам да признам да сам пресрећна колико је студената заинтересовано за наш Lab. Сви желе да пробају ове уређаје, да се играју јер најбоље се и учи кроз игру, закључила је Јелена.

RAF Lab се налази у Кнез Михаиловој 10 на 8. спрату. Фотографије RAF Laba и опреме којом располаже можете погледати овде.

1 thought on “Нови RAF Lab опремљен за неуротехнологије и мехатронику”

Comments are closed.