NTX глобални хакатон одржан на РАФ-у

NeuroTechX глобални хакатон одржан је у РАФ Labu на Рачунарском факултету у суботу, 29. и недељу 30. октобра. Хакатон је окупио љубитеље неуротехнологија и биоинжењеринга који су на задате теме правили своје апликације или уређаје користећи опрему којом РАФ Lab располаже – Аdruino, електричне компоненте и сензори, Raspberry Pi, 3D принтер. Поред тога, учесницима је био доступан и EEG уређаја за мерење мождане активности који је донирала компанија mBrainTrain, поред поклона за све учеснике хакатона. NTX глобални хакатон је организован у сарадњи са светском организацијом NeuroTechX и одржан је у преко десет градова света са преко хиљаду учесника.

Такмичење је одржано у две категорије – технологији и дизајну. Међу пет екипа које су победиле у категорији технологије на интернационалном нивоу, поред екипа из Шпаније, Француске и Сједињених Америчких Држава, нашла се екипа Мирин из Србије. Чланови екипе Мирин су Катарина Вујић, Ружић Никола, Гаврило Војтески и Никола Петрески. Они су направили апликацију за Panick Attack, односно, напад панике која мери срчани пулс и шаље кориснику умирујући звук и обавештава контакте те особе о стању корисника.

Победничка екипа на локалном нивоу је екипа ТриМарка коју чине Марко Пауновић, Марко Петровић и Марко Јовичић. Они су направили апликацију за возаче која мери нервне активности током вожње и шаље им Алерт ако су заспали, а такође шаље свима у близини возачима и невозачима да воде рачуна.

Поред победничких радова који су се издвојили, на хакатону је било сјајних идеја које су успешно реализоване. Једна од екипа је правила музику уз помоћ нервних импулса у реалном времену, док је друга екипа правила VR окружење које је реаговало на дисање корисника и помагала му да прати учења Вима Хофа за дисање. Још једно од решења била је и игрица где је играч скакао на електричне импулсе мишића, односно, када стисне шаку у песницу онда мали аватар скаче у игрици. Чланови једне екипе су правили полиграф који пали LED диоде уз помоћ Arduina када неко лаже (детекција срчаног пулса ЕКГ). Још један рад био је робот који се креће на точковима који носи телефон и служи као носиви зоом, односно, преноси покретни снимак са телефона на рачунар, док особа која је на рачунару да може да види шта телефон снима, а они који виде робота ће видети особу са рачунара. Робот се кретао уз помоћ мисли, односно, EEG уређаја (Smarting mbt).

Рачунарски факултет честита интернационалним и локалним победницима, као и свим учесницима на одличним идејама и радовима. Захваљујемо се професорки др Јелени Младеновић на одличној организацији хакатона за који се надамо да ће постати традиција РАФ-а.

Фотографије са NTX глобалног хакатона можете погледати овде.