NTX globalni hakaton održan na RAF-u

NeuroTechX globalni hakaton održan je u RAF Labu na Računarskom fakultetu u subotu, 29. i nedelju 30. oktobra. Hakaton je okupio ljubitelje neurotehnologija i bioinženjeringa koji su na zadate teme pravili svoje aplikacije ili uređaje koristeći opremu kojom RAF Lab raspolaže – Adruino, električne komponente i senzori, Raspberry Pi, 3D printer. Pored toga, učesnicima je bio dostupan i EEG uređaja za merenje moždane aktivnosti koji je donirala kompanija mBrainTrain, pored poklona za sve učesnike hakatona. NTX globalni hakaton je organizovan u saradnji sa svetskom organizacijom NeuroTechX i održan je u preko deset gradova sveta sa preko hiljadu učesnika.

Takmičenje je održano u dve kategorije – tehnologiji i dizajnu. Među pet ekipa koje su pobedile u kategoriji tehnologije na internacionalnom nivou, pored ekipa iz Španije, Francuske i Sjedinjenih Američkih Država, našla se ekipa Mirin iz Srbije. Članovi ekipe Mirin su Katarina Vujić, Ružić Nikola, Gavrilo Vojteski i Nikola Petreski. Oni su napravili aplikaciju za Panick Attack, odnosno, napad panike koja meri srčani puls i šalje korisniku umirujući zvuk i obaveštava kontakte te osobe o stanju korisnika.

Pobednička ekipa na lokalnom nivou je ekipa TriMarka koju čine Marko Paunović, Marko Petrović i Marko Jovičić. Oni su napravili aplikaciju za vozače koja meri nervne aktivnosti tokom vožnje i šalje im Alert ako su zaspali, a takođe šalje svima u blizini vozačima i nevozačima da vode računa.

Pored pobedničkih radova koji su se izdvojili, na hakatonu je bilo sjajnih ideja koje su uspešno realizovane. Jedna od ekipa je pravila muziku uz pomoć nervnih impulsa u realnom vremenu, dok je druga ekipa pravila VR okruženje koje je reagovalo na disanje korisnika i pomagala mu da prati učenja Vima Hofa za disanje. Još jedno od rešenja bila je i igrica gde je igrač skakao na električne impulse mišića, odnosno, kada stisne šaku u pesnicu onda mali avatar skače u igrici. Članovi jedne ekipe su pravili poligraf koji pali LED diode uz pomoć Arduina kada neko laže (detekcija srčanog pulsa EKG). Još jedan rad bio je robot koji se kreće na točkovima koji nosi telefon i služi kao nosivi zoom, odnosno, prenosi pokretni snimak sa telefona na računar, dok osoba koja je na računaru da može da vidi šta telefon snima, a oni koji vide robota će videti osobu sa računara. Robot se kretao uz pomoć misli, odnosno, EEG uređaja (Smarting mbt).

Računarski fakultet čestita internacionalnim i lokalnim pobednicima, kao i svim učesnicima na odličnim idejama i radovima. Zahvaljujemo se profesorki dr Jeleni Mladenović na odličnoj organizaciji hakatona za koji se nadamo da će postati tradicija RAF-a.

Fotografije sa NTX globalnog hakatona možete pogledati ovde.