Студент Филип Гунић одбранио је дипломски рад на тему „Примена дубоког учења у биоинформатици“

Студент Рачунарског факултета Филип Гунић је у среду, 2. новембра 2022. године одбранио дипломски рад на тему Примена дубоког учења у биоинформатици пред комисијом коју су чинили ментор др Горан Ракочевић и члан др Бојана Димић Сурла.

У уводу свог рада Филип је истакао следеће:

Идеја овог рада је да се читаоцу приближе могућности коришћења дубоког учења у области биоинформатике. Биоинформатика је сама по себи мултидисциплинарна област па додатак дубоког учења које је само по себи комплексно може неким људима бити одбојно. Кроз овај рад, читаоци ће видети које све нове могућности примена дубоког учења пружа.


Зашто је баш ова тема била избор за мој дипломски рад? Зато што видим да постоји огромна прилика да се помоћу неуралних мрежа реше неки проблеми из области биологије који муче научнике годинама. Такође се надам да ће овај рад представљати добар увод за свакога ко жели да се бави овом облашћу. Пошто је биоинформатика мултидисциплинарна област, знам да некима може деловати превише комплексно, још када додамо дубоко учење постаје некима застрашујуће. Поента овог рада је да се покаже то не мора да буде случај. Свакако разумем да је потребно велико предзнање да би се рад истински разумео и зато ми је драго што сам био на факултету који ми је то знање обезбедио. – закључио је Филип.

Фотографије са одбране доступне су у галерији.