Sekcija za razvoj video igara na RAF-u u novoj učionici

Sekcija za razvoj video igara na Računarskom fakultetu nastavlja sa radom i ove školske godine. Sekciju vodi saradnik u nastavi i student master studija Mladen Jovanović, a održava se u RAF Game Dev Clubu koji su osnovali Računarski fakultet i kompanija Nordeus.

Na Sekciji za razvoj video igara trenutno aktivno učestvuje 50 studenata, dok je inicijalno bilo 150 prijavljenih. Selekcija je obavljena na osnovu uspeha u relevantnim predmetima i prethodnog iskustva u razvoju igara, ali je sekcija otvorena za sve zainteresovane studente, zahvaljujući postojanju dve grupe. Grupa A je namenjena početnicima bez prethodnog iskustva u razvoju video igara, dok je za grupu B selekcija detaljnija i bazirana na već stečenim veštinama u razvoju igara i radu u Unity softveru.

Sekcija je strukturirana u dve grupe: početnu (grupa A) i naprednu (grupa B). Grupa A se bavi osnovama razvoja igara kroz pet mini-projekata u Unity okruženju, dok grupa B radi na ambicioznom projektu 3D top-down dungeon crawler igre. Sastanci se održavaju redovno, a komunikacija između učesnika se odvija putem Discord platforme, što omogućava efikasnu koordinaciju i razmenu ideja, pojasnio je Mladen Jovanović.

U sekciji učestvuju studenti svih studijskih programa i godina studija, dok su najbrojniji učesnici studenti prve godine Računarskih nauka.

Posebno je zanimljivo videti i aktivno učešće studenata dizajna, čija kreativnost i angažovanost doprinose dinamici rada. Interesovanje učesnika za sekciju je izuzetno visoko, što se ogleda u njihovoj posvećenosti i aktivnom radu. Entuzijazam koji studenti pokazuju ključan je faktor za uspeh i napredak sekcije, rekao je Mladen.

Na sekciji se koristi Unity i programski jezik C# za razvoj igara. Grupa A je kreira klonove popularnih igara kao što su Classic Pong, Hill Climb Racing, jednu Platformer igru, klon igre Plants Vs Zombies i RPG, dok grupa B razvija originalnu 3D top-down dungeon crawler igru. Do sada je grupa A uspešno završila prva dva projekta – Classic Pong i Hill Climb Racing klon. Grupa B je uveliko posvećena razvoju svog glavnog projekta.

U grupi A studenti prate unapred definisan plan, ali imaju slobodu i podstiče se da na kraju svakog projekta modifikuju i prilagode igru kako bi implementirali stečena znanja. U grupi B, proces je složeniji. Specijalizovani tim, čiji sam i ja član, zadužen je za osmišljavanje projektnog toka i distribuciju zadataka, čime se obezbeđuje efikasna organizacija i realizacija zacrtanih ciljeva. Planovi za budućnost obuhvataju završetak započetih projekata i njihovo eventualno objavljivanje. Cilj sekcije je da pruži praktično iskustvo i znanje u kreiranju video igara svim zainteresovanim studentima. Imamo ambiciju da zajedničkim radom kreiramo igre koje bi mogle biti objavljene na globalnom tržištu i da formiramo tim sposoban za rad na komercijalnim projektima u budućnosti, rekao je Mladen.

Svoje utiske o Sekciji za razvoj video igara podelili su učesnici sekcije.

Brat mi je preporučio sekciju, a meni su 3D art i animacija trenutno deo interesovanja. Gaming industrija se znatno širi, a pritom imam i kreativnu slobodu da se izrazim kroz likove koje bi potencijalno mogla da napravim. Usput se upoznajem sa programima, procesom pravljenja video igre, a i može biti značajan detalj u CV-u. Do sada se nisam bavila game artom, ali ovde polako stičem svest o tome kako izgleda industrija, što je naravno i jedna od bitnijih stavki koje treba da uvidimo. Polako stičemo osećaj kako da radimo u timovima i kako da koristimo naše prednosti i talente da stvorimo nešto inovativno i naravno tu je i kolegijalnost jako bitna, čemu nas sekcija takođe uči, izjavila je studentkinja prve godine Multimedijalnog dizajnaZvezdana Jelisavčić.

Prijavila sam se za sekciju jer me zanima razvijanje igrica. Ranije sam se u manjoj meri bavila time. Jako mi se sviđa sekcija i predavač odlično radi svoj posao. Od sekcije očekujem da se nastave ovakva predavanja i eventualno da se napravi još neka učionica, dodala je studentkinja druge godine Informacionih tehnologijaMilica Petković.

Interesuje me gamedev industrija već duže vreme i kad se već pružila prilika da se upoznam i radim sa ljudima sličnih interesovanja, nema razloga da kažem ne. Pravljenje igrica, a samim tim i programiranje, počelo je da me zanima već u prvom razredu srednje škole, ali mi je sve to bilo teško jer nisam znao osnove programiranja, tako da sam prvu igricu napravio tek u četvrtoj godini srednje. Imam utisak da sekcija može da proširi mogućnosti i sposobnosti kolega koje planiraju da se profesionalno bave ovim, kao i onima koji ovo rade iz hobija. Ja sam od sekcije već dobio ono što sam želeo, a to su nova poznanstva u svetu pravljenja igrica. Pomoć Fakulteta je naravno dobro došla jer nam je omogućila da radimo timski na projektima, čime simuliramo na neki način rad u gamedev firmi, rekao je student četvrte godine Računarskog inženjerstvaPavle Vukićević.

Sekciju za razvoj video igara Mladen osnovao je 2021. godine i tada je okupila 130 zainteresovanih studenata. Otvaranjem učionice pod nazivom RAF Game Dev Club i donacijom kompanije Nordeus studenti su dobili neophodnu opremu za rad i stekli uslove koji omogućavaju razvoj sekcije.

Moj utisak o radu i učesnicima sekcije je izuzetno pozitivan. Oduševljen sam posvećenošću i kreativnošću koje studenti pokazuju. Idealan scenario za razvoj ove sekcije bio bi da se iz našeg rada izrode igre koje ne samo da bi bile komercijalno uspešne, već i koje bi definisale nove trendove u industriji video igara. Želim da sekcija postane mesto za rađanje budućih lidera u razvoju igara koji će svojim inovacijama pozitivno uticati na celokupnu industriju. Smatram da je podrška fakulteta i industrije ključna za uspeh sekcije poput naše. Institucionalna podrška omogućava pristup boljim resursima, mentorstvu i mrežama koje su presudne za brže učenje i profesionalni razvoj studenata. Industrijska kolaboracija donosi realne izazove i praktična iskustva, kao i mogućnost za prakse i zaposlenje. Ovakva vrsta podrške prepoznaje i potvrđuje značaj našeg rada u okviru sekcije, zaključio je Mladen.