РАФ на BMASmartC 2020 конференцији у Лисабону

Рачунарски факултет учествује на првој конференцији о иновативним пословним моделима и апликацијама за паметне градове која ће се одржати у Лисабону. Конференција под називом „BMASmartC“ одржаће се од 8. до 10. октобра 2020. године. RAF је, поред Факултета организационих наука из Београда и NOVA Information Management School у склопу Универзитета NOVA у Лисабону, добио улогу организатора конференције.

РАФ ће представљати др Снежана Поповић (Organizing committее) и др Милош Раденковић (Academic coordination).

О конференцији:

Због раста градског становништва и брзе урбанизације широм света, од суштинске је важности изградња хармоније између просторних, социјалних, економских и еколошких аспеката града и њихових грађана. Ова синергија може се успоставити развојем паметних градова са следећим циљевима: олакшавање живота грађанима развијањем паметних окружења (паметне зграде, паметне учионице, паметне канцеларије, паметни тржни центри, паметна производња, итд.); уштеда у потрошњи енергије помоћу паметних мрежа; смањење загађења околине (смањење потрошње горива и емисије штетних гасова, паметно рециклирање отпада, смањење загађења буком); пружање ефикаснијих транспортних система; повећање БДП-а и дохотка по глави становника; оптимизација улагања у паметну инфраструктуру; пружање услуга у реалном времену и брз приступ влади и њеним политикама; омогућавањем учешћа грађана, побољшања демократије и приступа култури и бољег квалитета живота уопште. Квалитет паметног града обично се заснива на његових шест компоненти: паметном окружењу, паметном квалитету живота, паметној економији, паметној мобилности, паметним комуналним услугама и паметној е-управи.

Главни циљ ове конференције је развој иновативних пословних модела за сваку од ових компоненти паметног града са фокусом на коришћење: технологије (Internet ствари, мобилне технологије, веб технологије, рачунари у облаку и велики подаци, blockchain технологије, вештачка интелигенција, машинско учење, виртуелна стварност, проширена стварност) и развој услуга и апликација за паметне градове и маркетиншке стратегије за подизање свести и промоцију нових услуга и апликација у паметном граду.

Позвани су професионалци, научници и истраживачи да пошаљу свој рад на пољу иновативних пословних модела, маркетиншких стратегија и IT апликација за развој паметних градова.

5881-raf-na-xa-bmasmartc-xa-2020-konferenciji-u-lisabonu