Сарадња Мајкрософт развојног центрa Србија и РАФ-а

Рачунарски факултет и Мајкрософт развојни центар Србија имају дугогодишњу успешну сарадњу која се остварује како у гостујућим предавањима на предметима и учешћу студената на такмичењима, тако и у подршци студентима.

Мајкрософт развојни центар Србија је подржао тим Рачунарског факултета RAF Penguins који је на светском финалу престижног ICPC такмичења забележио велики успех заузевши 26. место у конкуренцији од 132 тима. Велико финале одржано је од 6. до 11. новембра 2022. године у Даки, а екипа РАФ-а је на овом путу имала подршку Мајкрософт развојног центра Србија. Поред одличног пласмана, екипа Рачунарског факултета је на додатном такмичењу, где се решавао само један проблем оптимизационог типа, освојила другу награду заузевши седмо место.

Тим Рачунарског факултета RAF Penguins, који чине Алекса МилисављевићПавле Мартиновић и Алекса Плавшић, уз тренера Душана Здравковића, забележио је низ успеха на великим регионалним и светским информатичким такмичењима. Мајкрософт развојни центар Србија запазио је њихов потенцијал и раније када је подржао учешће РАФ-овог тима на припремном кампу за финале највећег светског такмичења из алгоритама које је одржано 2021. године у Москви где су освојили велику почасну награду заузевши 24. место у конкуренцији 117 тимова из целог света.

Инжењери Мајкрософт развојног центра Србија одржали су стручно гостујуће предавање на предмету Машинско учење. Том приликом студентима су представљени практични аспекти машинског учења и вештачке интелигенције кроз примере модерних апликација и метода, као и свакодневних изазова у областима NLP и Computer Vision. Представници Мајкрософт развојног центра сваке године учествују и на семинару RAF IT Days, који је намењен ученицима средњих школа, где преносе своја искуства из праксе, говоре о актуелностима и уводе средњошколце у IT област.

На прошлогодишњем јубиларном петнаестом по реду Bubble Cup-у, који организује Мајкрософт развојни центар Србија, седморица студената Рачунарског факултета учествовала су и освојила прва три места. Студенти РАФ-а традиционално учествују на овом такмичењу Мајкрософт развојног центра у кодирању и бележе сјајне резултате.

Рачунарски факултет је веома захвалан и поносан на сарадњу коју има са Мајкрософт развојним центром Србија управо зато што су препознати таленат и потенцијал студената РАФ-а. Подршка Мајкрософт развојног центра је од изузетног значаја за студенте јер им се пружају могућности за професионални и лични развој на путу да постану врхунски IT стручњаци.

Драго нам је да такав Развојни центар као што је Мајкрософтов подржава студенте РАФ-а и доприноси квалитету наставе на РАФ-у презентујући конкретне примере примене знања у индустрији. За академске институције је од великог значаја да компаније истичу значај формалног академског образовања и да одржaвају различите видове сарадње са факултетима. Планирамо да се ова сарадња прошири и на подршку развоју младог наставног кадра на РАФ-у кроз укључивање сарадника и асистената у истраживачке пројекте Развојног центра Мајкрософта, закључила је деканка Рачунарског факултета проф. Бојана Димић Сурла.