Saradnja Majkrosoft razvojnog centra Srbija i RAF-a

Računarski fakultet i Majkrosoft razvojni centar Srbijaimaju dugogodišnju uspešnu saradnju koja se ostvaruje kako u gostujućim predavanjima na predmetima i učešću studenata na takmičenjima, tako i u podršci studentima.

Majkrosoftrazvojni centar Srbija je podržao tim Računarskog fakulteta RAF Penguins koji je na svetskom finalu prestižnog ICPC takmičenja zabeležio veliki uspeh zauzevši 26. mesto u konkurenciji od 132 tima. Veliko finale održano je od 6. do 11. novembra 2022. godine u Daki, a ekipa RAF-a je na ovom putu imala podršku Majkrosoft razvojnog centra Srbija. Pored odličnog plasmana, ekipa Računarskog fakulteta je na dodatnom takmičenju, gde se rešavao samo jedan problem optimizacionog tipa, osvojila drugu nagradu zauzevši sedmo mesto.

Tim Računarskog fakulteta RAF Penguins, koji čine Aleksa MilisavljevićPavle Martinović Aleksa Plavšić, uz trenera Dušana Zdravkovića, zabeležio je niz uspeha na velikim regionalnim i svetskim informatičkim takmičenjima. Majkrosoft razvojni centar Srbija zapazio je njihov potencijal i ranije kada je podržao učešće RAF-ovog tima na pripremnom kampu za finale najvećeg svetskog takmičenja iz algoritama koje je održano 2021. godine u Moskvi gde su osvojili veliku počasnu nagradu zauzevši 24. mesto u konkurenciji 117 timova iz celog sveta.

Inženjeri Majkrosoft razvojnog centra Srbija održali su stručno gostujuće predavanjena predmetu Mašinsko učenje. Tom prilikom studentima su predstavljeni praktični aspekti mašinskog učenja i veštačke inteligencije kroz primere modernih aplikacija i metoda, kao i svakodnevnih izazova u oblastima NLP i Computer Vision. Predstavnici Majkrosoft razvojnog centra svake godine učestvuju i na seminaru RAF IT Days, koji je namenjen učenicima srednjih škola, gde prenose svoja iskustva iz prakse, govore o aktuelnostima i uvode srednjoškolce u IT oblast.

Na prošlogodišnjem jubilarnom petnaestom po redu Bubble Cup-u, koji organizuje Majkrosoft razvojni centar Srbija, sedmorica studenata Računarskog fakulteta učestvovala su i osvojila prva tri mesta. Studenti RAF-a tradicionalno učestvuju na ovom takmičenju Majkrosoft razvojnog centra u kodiranju i beleže sjajne rezultate.

Računarski fakultet je veoma zahvalan i ponosan na saradnju koju ima sa Majkrosoft razvojnim centrom Srbija upravo zato što su prepoznati talenat i potencijal studenata RAF-a. Podrška Majkrosoft razvojnog centra je od izuzetnog značaja za studente jer im se pružaju mogućnosti za profesionalni i lični razvoj na putu da postanu vrhunski IT stručnjaci.

Drago nam je da takav Razvojni centar kao što je Majkrosoftov podržava studente RAF-a i doprinosi kvalitetu nastave na RAF-u prezentujući konkretne primere primene znanja u industriji. Za akademske institucije je od velikog značaja da kompanije ističu značaj formalnog akademskog obrazovanja i da održavaju različite vidove saradnje sa fakultetima. Planiramo da se ova saradnja proširi i na podršku razvoju mladog nastavnog kadra na RAF-u kroz uključivanje saradnika i asistenata u istraživačke projekte Razvojnog centra Majkrosofta, zaključila je dekanka Računarskog fakulteta prof. Bojana Dimić Surla.