Novi RAF Lab opremljen za neurotehnologije i mehatroniku

Računarski fakultet je nedavno oformio RAF Lab koji je po svojoj opremljenosti jedinstven u našoj zemlji. RAF Lab raspolaže opremom za mehatroniku, a ono što ga razlikuje od ostalih jeste Neuro/BioTech oprema. Potreba za formiranjem ovakvog Laba na Računarskom fakultetu nastala je sa novim predmetima Interfejs mozak-računar i Fiziološko računarstvo koje predaje docentkinja dr Jelena Mladenović. Zahvaljujući RAF Labu studenti će moći praktično da se upoznaju sa novim oblastima koje se izučavaju na Računarskom fakultetu. Pored studenata RAF-a, Lab je dostupan i drugim studentima u okviru sekcije o neurotehnologijama i kreativnih radionica mehatronike. U RAF Labu je održan NeuroTechX globalni hakaton koji je okupio ljubitelje neurotehnologija i bioinženjeringa koji su na zadate teme pravili svoje aplikacije ili uređaje koristeći opremu RAF Laba. Hakanton je organizovao RAF u saradnji sa svetskom organizacijom NeuroTechX koja ima svoj ogranak u Srbiji pod nazivom NeuroTechX Beograd koji je osnovala dr Jelena Mladenović.

Neuro/BioTech oprema je ovo što izdvaja RAF Lab, a ona obuhvata:

  • EEG uređaje za merenje nervne aktivnosti mozga (RAF Lab poseduje komercijalni uređaj Muse, open-source pedagoški uređaj openBCI i profesionalni EEG uređaj srpske kompanije mBrainTrain koja je donirala uređaj za korišćenje u svrhu Interfejs mozak-računara, odnosno, kontrole uređaja samo korišćenjem aktivnosti mozga.),
  • pametne satove koji su danas trend i kojima studenti mere otkucaje srca i čije signale analiziraju,
  • disajne pojaseve kojima studenti mere disanje i mapiraju na postojeće aplikacije,
  • veliki broj elektronske opreme kojom zajedno sa Arduinom uče da prave jeftine senzore poput onih na pametnim satovima.

Sa druge strane, RAF Lab raspolaže opremom za mehatroniku koja obuhvata sve od pravljenja 3D modela ili robotskih delova do njihove kontrole. U opremu za mehatroniku u RAF Labu spadaju:

  • kontroleri poput raznih Arduina i Raspberry Pi-eva,
  • motori i drajveri za kretanje elemenata ili nekih robotskih delova,
  • 3D printer i graver za pravljenje objekata (npr. segmenata robota ili točkova za autiće),
  • otpornici, kondenzatori, diode,LED itd.),
  • lemilice i alati za sklapanje.

Kompanija Voxellab, čiji je vlasnik bivši student Računarskog fakulteta Stefan Simić, donirala je RAF Labu graver za pravljenje objekata i opremu za 3D printer. Donacija studnetima pruža znatno više mogućnosti za rad u Labu.

Pored ovoga, RAF Lab ima i VR naočare kako bi studenti mogli da mapiraju fiziološke signale na VR okruženje i menjaju ga u realnom vremenu u odnosu na njihovo emotivno stanje.

Studenti u RAF Labu prave merne instrumente poput onih u pametnim satovima, uče na praktičan način o tehnologijama koje se nalaze u takvim komercijalnim uređajima, potom uče da prikažu signal u realnom vremenu i da ga mapiraju na neki zvuk ili animaciju kako bi korisnicima bilo jasnije njihovo emotivno ili zdravstveno stanje. Studenti uče i da analiziraju fiziološke i moždane signale, da razumeju principe signala tako što na praktičan način interaguju sa signalima i uče kako da prenose podatke sa jedne aplikacije ili uređaja na drugu uz pomoć raznih protokola mreže. Takođe, prave 3D objekte za svoje projekte iz robotike i mehatronike.

Lab pruža mogućnost da se studenti upoznaju direktno na praktičan način sa tehnologijom koja je danas u trendu i mogu sami da je naprave i bolje razumeju kroz interakciju sa uređajima. Pokazano je da se kroz praktičan, interaktivan rad može bolje razumeti i naučiti neka oblast, tako da edukativni sistem u mnogim razvijenim zemljama sveta prelazi na ovakav način rada gde studenti imaju fizički dodir sa domenom koji istražuju. Upravo to mi studenti svakodnevno potvrđuju svojom zainteresovanošću i motivacijom za rad. Uz pomoć 3D printera studenti mogu i da prave projekte koji ih interesuju van nastave, kao i da prave pametne uređaje koji mogu da budu korisni društvu. Lab je mesto gde se odvijaju i hakatoni koji omogućuju saradnju studenata između različitih smerova i godina, pa čak i drugih univerziteta kako bi se razvio osećaj zajednice i timskog rada, rekla je docentkinja dr Jelena Mladenović.

Na NeuroTechX globalnom hakatonu, koji je takmičare iz naše zemlje održan u RAF Labu, među pet ekipa koje su pobedile u kategoriji tehnologije na internacionalnom nivou, pored ekipa iz Španije, Francuske i Sjedinjenih Američkih Država, našla se ekipa Mirin iz Srbije. Članovi ekipe Mirin su Katarina Vujić, Nikola Ružić, Gavrilo Vojteski i Nikola Petreski. Oni su napravili aplikaciju za Panick Attack, odnosno, napad panike koja meri srčani puls i šalje korisniku umirujući zvuk i obaveštava kontakte te osobe o stanju korisnika. Pobednička ekipa na lokalnom nivou je ekipa TriMarkakoju čine Marko Paunović, Marko Petrović i Marko Jovičić. Oni su napravili aplikaciju za vozače koja meri nervne aktivnosti tokom vožnje i šalje im Alert ako su zaspali, a takođe šalje svim vozačima i nevozačima u blizini da vode računa.

Mislim da je veoma značajno za studente da imaju mesto gde mogu da razvijaju svoje stvaralačke i istraživačke sposobnosti, gde mogu da steknu samopouzdanje i da se druže na zdrav način. Moram da priznam da sam presrećna koliko je studenata zainteresovano za naš Lab. Svi žele da probaju ove uređaje, da se igraju jer najbolje se i uči kroz igru, zaključila je Jelena.

RAF Lab se nalazi u Knez Mihailovoj 10 na 8. spratu. Fotografije RAF Laba i opreme kojom raspolaže možete pogledati ovde.

1 thought on “Novi RAF Lab opremljen za neurotehnologije i mehatroniku”

Comments are closed.