Full Stack Developer

Postoji značajan broj termina iz savremenih informacionih tehnologija koji, zbog izuzetno brzog razvoja i svakodnevnog pojavljivanja novih tehnologija, nemaju svoj adekvatan prevod na srpski jezik, već se u svakodnevnom životu i poslovanju (pa i u oglasima za posao) koriste u svom izvornom obliku na engleskom jeziku. Takav slučaj je i u ovom kratkom programu.

Savremene veb aplikacije realizuju se u više slojeva, pri čemu postoji percepcija da jedan sloj predstavlja ono što vidimo (recimo, preko browser-a) i on se naziva front-end, dok se drugi nalazi na nekom serveru ili u oblaku i on se naziva back-end. Razvoj softvera za front-end i back-end po pravilu rade nezavisni i usko specijalizovani stručnjaci.

Full Stack Developer je u stanju da obavlja obe vrste poslova, što je za poslodavce često isplativije nego da angažuju nezavisne front-end i back-end eksperte. U nekim slučajevima je bolje imati jednu osobu za sve nego više ljudi koji, bez obzira koliko oni temeljno razumeju samo jedan korak u procesu razvoja ove vrste softvera. Osim toga, na tržištu su u ovoj kategoriji traženi i početnici, što olakšava razvoj karijere. S druge strane, zanimanje Full Stack Developer može da predstavlja dobru odskočnu dasku za kasniju front-end ili back-end specijalizaciju.

Na ovom kratkom programu polaznici izučavaju front-end i back-end rešenja upotrebom najnovijih tehnologija koje su dostupne na tržištu, kako programskih jezika, tako i radnih i razvojnih okruženja, biblioteka i slično.

Naziv kratkog programaFull-stack developer (Rešenje o evidentiranju kratkog programa 2021.)

Trajanje: 1 godina (60 ESP bodova)

Uslovi za upis: