6th Extreme Challenge

Жестока светска конкуренција (преко 130 екипа) и веома тешки задаци нису били проблем за студенте Рачунарског факултета на интернационалном тачмичењу 6th Extreme Challenge 24-hour Programming Contest (http://www.challenge24.org/). Наша екипа (Royal Air Force: Никола Тодоровић, Игор Кабиљо, Урош Рајковић) је заузела 17 место (видети http://ch24.csc.kth.se/ranklist) и пласирала се у финале такмичења, које ће се одржати у Будимпешти од 21. до 23. априла 2006.

Математичка анализа, Теорија, примери, задаци за студенте

Изашла је нова књига Математичка анализа, Теорија, примери, задаци за студенте рачунарства. Књига детаљно обрађује низове, функције, изводе и интеграле. Такође, присутни су и примери који илуструју примене блиске рачунарству.

Завршено је финале шестог такмичења 24-hour Challenge

Завршено је финале шестог такмичења 24-hour Challenge. Наши момци (Royal Air Force) су 19. од 30. Коначну ранг листу можете погледати на http://www.challenge24.org/finals.php. Уколико желите да се упознате са задацима са овог такмичења, преузмите http://www.challenge24.org/files/problemset2006.pdf (2.27MB).

Студент Рачунарског факултета на пракси у Google-у

Никола Тодоровић, студент треће године Рачунарског факултета, иде на праксу у Google. Конкурс за ову праксу био је отворен на Интернету и важио је за све студенте. Пријава се састојала од CV-а и списка положених испита са оценама. Након поднете пријаве, Николу су контактирали људи из Google-а. Имао је два телефонска разговора са њиховим инжењерима који су му телефонским путем постављали питања и задатке. После тих разговора јавили су му да је прошао тест и да је примљен на праксу. Пракса ће бити преко лета и траје 12 недеља. Град у коме ће бити је Њујорк, а у питању је позиција програмер девелопера на C/C++ на Linux-у, Java-и или Python. Како Никола каже ово искуство имаће велики значај за његову будућу каријеру, а радити за Google је велика част, задовољство и изазов. Николи желимо велики успех!

„Мала олимпијада“

„Мала олимпијада“ за избор екипе за међународна такмичења из информатике за ученике средњих школа одржаће се у суботу, 3. јуна у 10:00 часова у просторијама Рачунарског факултета у Кнез Михаиловој 6/6. Позвани ученици ће се пријављивати истог дана у 9:30 часова.

Финалисти Imagine Cup-а 2006

Преко 10.000 студената из целог света учествовало је на Microsoft Imagine Cup-у 2006 представљајући своју земљу. Студенти су могли да бирају једну од 6 категорија: дизајн софтвера, алгоритам, дизајн интерфејса, ИТ, кратки филм и Hoshimi projekat (wmv, 1976KB).

Тим Royal Air Force (РАФ) кога чине Игор Кабиљо и Урош Рајковић, студенти Рачунарског факултета, пласирали су се у финале овог такмичења, учествујући у Hoshimi пројекту. Њихов задатак био је да направе програм базиран на вештачкој интелигенцији који ће аутономно да игра и побеђује у једној стратешкој игри.

Опширније...