Завршен је онлајн семинар "RAF IT days 2021"

Завршен је овогодишњи IT семинар за средњошколце у организацији Рачунарског факултета - RAF IT days 2021, који је одржан по други пут онлајн. 
На семинару је учествовало 30 средњошколаца који су предавања пратили путем онлајн платформе Zoom и на тај начин имали могућност да директно комуницирају са предавачима.
 
 
Полазници семинара током четири дана пратили су предавања на актуелне теме из области информационих и комуникационих технологија - сазнали су више о фриленсингу, о примени вештачке интелигенције у игрању игара, затим о DevOps-у, о историјату и примени роботике, о визуелном приказу звука и многим другим занимљивим темама. Осим предавања, учесници су могли да приступе и онлајн радионицама "C програмирање на порталу Петља" и "Дизајн корисничког интерфејса и развој интерактивних прототипова" .  
 
 
Поред наставног кадра са Рачунарског факултета, на семинару је гостовали и представници компанија Nordeus (Дејан Пектер) и Videobolt (Немања Величковић).

Рачунарски факултет богатији је за још једног доктора наука - докторску дисертацију одбранио је Немања Радосављевић

Рачунарски факултет може се похвалити још једним доктором наука. Докторанд Немања Радосављевић одбранио је докторску дисертацију 12. априла 2012. године, пред трочланом комисијом, коју су чинили председница др Селена Вукотић и чланови др Дејан Драјић и др Ђорђе Бабић. 
Своју докторску дисертацију под називом "Пренос података, безбедност и енергетска ефикасност интернет ствари (Internet of things) решења заснованих на технологији бежичних сензорских мрежа“, Немања је излагао, не само пред комисијиом, већ и пред колегама и пријатељима који су дошли да га подрже. Председница комисије др Селена Вукотић, представила је присутнима кандидата, након чега је Немања Радосављевић почео излагање.

Опширније...

Студент Рачунарског факултета одбранио је дипломски рад на тему "Најличнији предмет:Истраживање утицаја паметног телефона на корисника кроз три аспекта"

Студент Рачунарског факултета Стефан Црнобрња одбранио је 8. априла 2021. године, дипломски рад на тему "Најличнији предмет : Истраживање утицаја паметног телефона на корисника кроз три аспекта", пред комисијом коју су чинили ментор др. Душан Вујошевић и члан др Зоран Фидановски.
 
"У последњих петнаест година доживели смо експоненцијални раст корисника паметних телефона. Процењује се да у 2020. години постоји 3.5 милијарди корисинка паметних телефона у свету, односно 44.69% светске популације. (Статиста, 2020.) Паметни телефони су постали најраспрострањенији вид личног рачунарства. (Stone Island, 2020.) Готово преко ноћи, функционалности резервисане за “компјутераше” и ентузијасте су завршиле у рукама шире популације, чија већина тада први пут озбиљно почиње да користи погодности личног рачунара и интернета. Ипак, у јавној свести, овај технолошки скок је прошао скоро неопажено, захваљујући самом пореклу паметног телефона, као јачег и напреднијег наследника мобилног телефона, који је већ био добро прихваћен свуда у развијеном свету. Оно што није прошло неопажено у јавној свести јесте ефекат који је овај уређај имао на људе. Како се број корисника паметних телефона увећавао, тако је расла видљивост негативних ефеката његовог коришћења. Теме попут заглупљивања омладине, поређења паметних телефона са тешким дрогама, “смомбиа” (енгл. Smombie/Smartphone-zombie) су доминирале вестима и расправама око паметних телефона, хранећи најновију моралну панику, и користећи се природним страхом и неповерењем у нове технологије. Оваква атмосфера створена око новог феномена паметних телефона усмерила је научну заједницу ка истраживањима која се првенствено баве штетношћу и зависношћу, засењујући друге, позитивније аспекте. Не улазећи у валидност ових страхова, може се тврдити да је паметни телефон имао  огроман утицај на свог корисника и његову личност, али и на цело друштво, у којем је један такав уређај широко распрострањен и нормализован".
 
Фотографије са одбране налазе се у галерији.

Одбрана докторске дисертације - Немања Радосављевић

М.Сц. Немања Радосављевић браниће докторску дисертацију у понедељак, 12. априла 2021. године на Рачунарском факултету са почетком у 17 часова (учионица РАФ 11). Тема дисертације је "Пренос података, безбедност и енергетска ефикасност интернет ствари (Internet of things) решења заснованих на технологији бежичних сензорских мрежа". Комисију чине председник проф. др Ђорђе Бабић и чланови, доц. др Селена Вукотић и проф. др Дејан Драјић.

Др Душанка Стојановић in memoriam

Недавно преминула др Душанка Стојановић била је ангажована као асистент на Електротехничком факултету у Београду на предмету Физика I, више пута била је члан комисије за одбрану дипломских радова на истом факултету на Катедри за чврсто стање. Била је ангажована и на Рачунарском факултету, на предмету Математичко моделовање полупроводничких компоненти, у овиру докторских студија на студијском програму Рачунарско инжењерство.
 
Била је научни саветник Института за физику, годинама се бавила физичким својствима полупроводника и полупроводничких направа, транспортним и оптичким процесима у полупроводничким направама, истраживањем оптичких особина нанодимензионих система који су формирани у полупроводницима – тзв. квантним тачкама (QD), а и самим квантним тачкама у сложеним структурама.
 
Душанкина биографија и више о њеном научном раду објављено је у часопису ГАЛАКСИЈА. 
 

Годину дана одржавања онлајн наставе на РАФ-у у бројевима

У периоду од марта 2020. године до марта 2021. године, настава на Рачунарском факултету одржавала се углавном онлајн. За ових дванаест месеци, сем у време ванредног стања када је била искључиво онлајн, настава се изводила по хибридном моделу који садржи три могућности праћења наставе:
 
1. Настава на факултету по жељи студената. То значи да су наши студенти, за разлику од праксе на другим факултетима, могли да слушају наставу у просторијама факултета.
2. Онлајн праћење наставе.
3. Накнадно праћење наставе путем снимака из видео архиве где се налазе сви одржани часови.    
У протеклих годину дана било је 229357 онлине похађања часова. Од тога 217774 похађања било је из Србије, док су остала похађања била из Црне Горе, Републике Српске, затим из Хрватске, Немачке, САД-а.
Највећа посећеност, односно највише пропраћених часова 36944 је било у октобру, што се подудара са почетком школске године на РАФ-у. У новембру долази до пада посећености на 28674, да би у децембру, када је и крај семестра, порастао на 33223.
Учешће професора и студената у онлајн настави у минутама је 14599073.
Учионица са највећом посећеношћу онлајн наставе у минутама имала је 1389925 минута.
Број одржаних онлајн часова је 23018. Месец са највећим бројем одржаних часова био је децембар са 3225 часова.
Онлајн праћење наставе је било могуће захваљујући платформи која је направљена на Рачунарском факултету, а која је уступљена и Рачунарској гимназији. Због тога се сви ови бројеви односе на онлине наставу која се изводила на Рачунарском факултету и у Рачунарској гимназији, у протеклих годину дана, односно у периоду од марта 2020. године до марта 2021. године.
 
 Operativni_sistemi_sa_kojih_su_se_studenti_uključivali_u_nastavu_po_broju_uključivanja.pngDrzave_odakle_su_se_studenti_uključivali_na_nastavu_ne_računajući_Srbiju.png
 
 
 
Оперативни системи са којих су се студенти укључивали у наставу,                      Државе из којих су се студенти укључивали у наставу,
                    по броју укључивања.                                                                                            изузев Србије.                                                                   
                                                                                         
                                                                           
                                                                             
                                         Uključivanje_studenata_u_onlajn_nastavu_2020.png
 
 
                                                        Укључивање студената у онлајн наставу у 2020. години
 
 
 
 
                                                  Uključivanje_studenata_u_onlajn_nastavu_2021.png
 
 
 
                                                     
 
 
 
                                                         
 
                           Укључивање студената у онлајн наставу у 2021. години
 
 
                                                                      
                           Визуелизацију података припремили су Александар Гаврић и Миона Текелеровић