Истраживање о миграцијама студената - анкета

Кабинет министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику, у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја и Републичким заводом за статистику, спроводи истраживање о плановима студената у вези са будућим миграционим кретањима, како унутар Републике Србије, тако и ван њених граница, као и о њиховим ставовима о одласку из земље.

Опширније...

Дипломирао Никола Цицмил

Студент Никола Цицмил је у уторак, 26. децембра 2017. године на РАФ-у одбранио свој дипломски рад на тему "Instagram Data Mining" пред ментором др Снежаном Поповић и др Душаном Вујошевићем, чланом комисије.
 
"Тема овог дипломског рада је била демонстрација data mining-a над друштвеном мрежом Instagram. Објашњен је процес како се долази до података, и техничком имплементацијом рада смо за 3 месеца прикупили податке од око 100 милиона корисника које смо чували у Redis и Mongo базама података. Тиме смо показали да су све заштитне мере, којима Instagram покушава да онеспособи масовно прикупљање података, превазиђене" - закључио је Никола.
 
Фотографије са одбране погледајте у галерији.

IT курсеви у ЦЕТ-у на попусту за студенте РАФ-а

Управа школског центра ЦЕТ омогућила је студентима РАФ-а похађање свих курсева по повлашћеним ценама. Сви студенти РАФ-а убудуће имаће трајно могућност да похађају IT курсеве по 50% умањеним ценама.

Школа Рачунара ЦЕТ је лидер у неформалном информатичком образовању иза које стоји вишедеценијски рад, преко 46 500 задовољних полазника и у чијој понуди је преко 70 обука намењених почетницима и професионалцима. Списак курсева у ЦЕТ-у можете погледати овде.

Дипломирао Михаило Јовановић

Студент Михаило Јовановић је у петак, 22. децембра 2017. године на РАФ-у одбранио свој дипломски рад на тему "Оптимизација симулирањем колоније мрава" пред ментором др Јеленом Васиљевић и др Немањом Илићем, чланом комисије.
 
"Резултати примене ACO и TSP показују да, код правилно распоређених градова, као што је то случај са кружно постављеним градовима, алгоритам веома брзо конвергира и долази до оптималног решења. Узастопно поновљени алгоритми дају идентична решења. Разлог оваквог понашања алгоритма је што код кружно распоређених градова нема локалних оптимума и зато се оптимизација завршава веома брзо" - закључио је Михаило.
 

Посета РАФ-оваца MDCS-у

У среду 20. децембра студенти Рачунарског факултета били су у организованој посети Мајкрософт развојном центру (MDCS). У оквиру ове посете студенти су имали прилике да, осим представљањања рада Мајкрософт развојног центра у Србији, чују и низ занимљивих предавања од представника 4 тима Мајкрософт програмера. Програмирање сервера, прављење игрица, обрада видео снимака само су неке од тема о којима су причали, а студенти су имали и екслузивну прилику да виде VR наочаре које су још увек недоступне на нашем тржишту.

У овом јединственом центру у региону запослен је велики број инжењера, а међу њима и дипломци РАФ-а, са којима су студенти у неформалном разговору након предавања разменили искуства и добили вредне савете.

Гостовање др Душана Вујошевића на РТС-у

Професор Рачунарског факултета Душан Вујошевић гостовао је у Јутарњем програму РТС-а где је говорио о актуелној новој дисциплини "Велики подаци" као занимању будућности. Професор је истакао користи које нам гомилање података може донети, као и одређене претње. Прилог погледајте на линку: