Ненад Божидаревић - интервју

На порталу Србија данас објављен је интервју са нашим дипломцем Ненадом Божидаревићем који ради у компанији Facebook. Текст под називом "Ненад је Београђанин који ради у Фејсбуку: Немамо радно време!" прочитајте на линку.

Алекса Станковић на мастеру у Лозани

Наш дипломирани студент, Алекса Станковић, наставио је своје школовање на мастер студијама у Лозани. Алекса је уписао федерални технички универзитет у Швајцарској, који са другим федералним универзитетом ETH чини најбољи универзитет у Швајцарској, али и у Европи и свету.

Опширније...

РАФ-овци први на ФОН Хакатону

У просторијама ICT Hub-а у Београду 11. и 12. децембра одржан је трећи "ФОН Хакатон", двадесетчетворочасовно такмичење у изради апликација. Прво место на хакатону освојила је екипа "Ко је копилот?" у саставу: Душан Здравковић (РАФ), Давид Давидовић (РАФ), Никола Јовановић (РАФ) и Љубица Вујовић (ЕТФ).

Опширније...

Мастер рад - Тамара Севић

"У свету постоји широко распрострањено мишљење да ће Интернет постати мултисервисни медијум који ће довести до конвергенције преноса говора, видеа и података. Саобраћај на Интернету се увећава геометријском прогресијом. Иако је тешко са прецизношћу предвидети колико ће тржиште Интернет имати у будућности, једно је сигурно да ће расти у феноменалним размерама." - закључује Тамара Севић у одбрани мастер рада на РАФ-у. Рад на тему "Модеран приступ клауду применом механизама вишепротоколског комутирања лабела" Тамара је одбранила пред професорима Стеваном Милинковићем и Душаном Вујошевићем.

Мастер рад - Стефан Димић

Стефан Димић је успешно одбранио мастер рад на РАФ-у на тему "Симулација службе за катастар непокретности Републичког геодетског завода". Ментор овог рада био је проф. др Радомир Јанковић.

"Као што је и демонстрирано овим радом, примена методе симулације дискретних догађаја је нарочито погодна за проналажење уских грла у сложеним системима. Побољшање перформанси целокупног система је једино могуће растерећењем или уклањањем уских грла тог система. Такође, прављење и касније унапређење симулационог модела не захтева велика финансијска улагања. Модерни рачунари способни су да изврше више стотина хиљада симулационих циклуса у релативно кратком временском периоду (у зависности од брзине хардвера, као и сложености симулационог модела), што омогућава брзо тестирање различитих сценарија и прикупљање статистичких података у великим количинама из којих се касније извлаче одређени закључци о систему." - закључује Стефан у свом раду.

Одржано предавање о примени беспилотних летелица

Предавање на тему „Remote Sensing у пољопривреди: Integracija UAS (Unmanned Aerial System) + Image Processing + Data Science & Machine Learning технолошке платформе“, одржано је на Рачунарском факултету у понедељак, 14. децембра. О занимљивој примени беспилотних летилица, такозваних дронова, говорио је инжењер Милан Доброта, извршни директор компаније LOGIT д.о.о. из Београда.

Опширније...