Истраживање о миграцијама студената - анкета

Кабинет министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику, у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја и Републичким заводом за статистику, спроводи истраживање о плановима студената у вези са будућим миграционим кретањима, како унутар Републике Србије, тако и ван њених граница, као и о њиховим ставовима о одласку из земље.
Циљ истраживања јесте обезбеђивање поузданих података који ће се користити као добра основа за управљање миграцијама младих високообразованих људи. Такође, послужиће за планирање активности и креирање конкретних механизама и мера у овој области ради стварања повољног амбијента за младе да остану у Србији, односно да се након завршетка студијских програма у иностранству врате у земљу.
Подаци се прикупљају на свим факултетима, академијама и високим школама које имају акредитоване студијске програме.
 
Молимо студенте да попуне on line упитник и да на тај начин допринесу бољем сагледавању једног од горућих проблема у нашем друштву.
 
Упитник је доступан на следећој веб-адреси: http://www.stat.gov.rs/MigracijeStudenata/.
Напомињемо да РЗС никада не објављује личне податке које прикупи током својих истраживања. Јавно могу бити коришћени само подаци сведени на просек на нивоу комплетног узорка.

Дипломирао Никола Цицмил

Студент Никола Цицмил је у уторак, 26. децембра 2017. године на РАФ-у одбранио свој дипломски рад на тему "Instagram Data Mining" пред ментором др Снежаном Поповић и др Душаном Вујошевићем, чланом комисије.
 
"Тема овог дипломског рада је била демонстрација data mining-a над друштвеном мрежом Instagram. Објашњен је процес како се долази до података, и техничком имплементацијом рада смо за 3 месеца прикупили податке од око 100 милиона корисника које смо чували у Redis и Mongo базама података. Тиме смо показали да су све заштитне мере, којима Instagram покушава да онеспособи масовно прикупљање података, превазиђене" - закључио је Никола.
 
Фотографије са одбране погледајте у галерији.

IT курсеви у ЦЕТ-у на попусту за студенте РАФ-а

Управа школског центра ЦЕТ омогућила је студентима РАФ-а похађање свих курсева по повлашћеним ценама. Сви студенти РАФ-а убудуће имаће трајно могућност да похађају IT курсеве по 50% умањеним ценама.

Школа Рачунара ЦЕТ је лидер у неформалном информатичком образовању иза које стоји вишедеценијски рад, преко 46 500 задовољних полазника и у чијој понуди је преко 70 обука намењених почетницима и професионалцима. Списак курсева у ЦЕТ-у можете погледати овде.

Дипломирао Михаило Јовановић

Студент Михаило Јовановић је у петак, 22. децембра 2017. године на РАФ-у одбранио свој дипломски рад на тему "Оптимизација симулирањем колоније мрава" пред ментором др Јеленом Васиљевић и др Немањом Илићем, чланом комисије.
 
"Резултати примене ACO и TSP показују да, код правилно распоређених градова, као што је то случај са кружно постављеним градовима, алгоритам веома брзо конвергира и долази до оптималног решења. Узастопно поновљени алгоритми дају идентична решења. Разлог оваквог понашања алгоритма је што код кружно распоређених градова нема локалних оптимума и зато се оптимизација завршава веома брзо" - закључио је Михаило.
 

Посета РАФ-оваца MDCS-у

У среду 20. децембра студенти Рачунарског факултета били су у организованој посети Мајкрософт развојном центру (MDCS). У оквиру ове посете студенти су имали прилике да, осим представљањања рада Мајкрософт развојног центра у Србији, чују и низ занимљивих предавања од представника 4 тима Мајкрософт програмера. Програмирање сервера, прављење игрица, обрада видео снимака само су неке од тема о којима су причали, а студенти су имали и екслузивну прилику да виде VR наочаре које су још увек недоступне на нашем тржишту.

У овом јединственом центру у региону запослен је велики број инжењера, а међу њима и дипломци РАФ-а, са којима су студенти у неформалном разговору након предавања разменили искуства и добили вредне савете.

Гостовање др Душана Вујошевића на РТС-у

Професор Рачунарског факултета Душан Вујошевић гостовао је у Јутарњем програму РТС-а где је говорио о актуелној новој дисциплини "Велики подаци" као занимању будућности. Професор је истакао користи које нам гомилање података може донети, као и одређене претње. Прилог погледајте на линку: